GenelHaberlerTeknik Bilgiler

Otonom Sürüş Seviyeleri ve Otonom Nedir?

Otonom Sürüş Seviyeleri ve Otonom Nedir? Bu yazımızda otonom araba teknolojisinden bahsedeceğiz, otonom sürüş ile ilgili merak ettiklerinizi anlattık.

Otonom, teknolojide çokça duyulan bir kelimedir ve kendi kendini yönetebilen anlamına gelmektedir.

Teknolojinin ilerleyişi ile beraber çokça sektör gelişti. Günümüzde otomotiv sektörüne bakıldığında son zamanlarda sıklıkla “otonom araba, sürücüsüz araba” sözcüğü geçmektedir.

Bu yazımızda sizlere otonom sürüşten bahsedeceğiz.

otonom-araba-nedir-otonom-sürüş-görselleri-elektrikliarabafiyatlaricom
Otonom Araba Teknolojisi – Otonom Sürüş Nedir

Otonom Sürüş Nedir?

Otonom Araba Nasıl Çalışır
Otonom Sürüş Seviyeleri Otonom Araba Nasıl Çalışır

Otonom sürüş, kısaca insan müdahalesi olmadan aracın kendini kontrol edebildiği sistemdir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte yapay zeka da gelişmektedir. Otonom sürüşün sağlanması doğrudan; derin öğrenme, makine öğrenimi gibi bilgisayar bilimi dalları ile ilgilidir. Yapay zeka teknolojisinin bir ürünüdür diyebiliriz.

Makinelere; düşünüp çıkarım yapma, görsel işleme, sensörler ile etrafındaki nesneleri algılama gibi yeteneklerin öğretilmesine makine öğrenimi denir. Makine öğrenimi ile eğitilmiş teknolojik aletlerin çalışmasına genel olarak yapay zeka denilmektedir. Otonom sürüşte de bunlar yapılmaktadır.

Bu sistemlerin donanımsal temelini, aracın stratejik konumlarına yerleştirilmiş pek çok ultrasonik sensörler ve kameralar oluşturmaktadır.

Sensörlerden ve kameralardan alınan veriler, araçların içerisindeki yüksek işlem gücüne sahip süper bilgisayarlarda yapay nöral ağlar ile işlenip, mantıklı çıkarımlarda bulunuluyor. Bu çıkarımlar sayesinde de aracın kontrolü otomatikman sağlanıyor.

Yani bu sayede otonom araçlar trafikte ilerleyip, önündeki, sağındaki, solundaki, arkasındaki ve hatta insanın gözünün göremeyeceği açıları dahi kontrol edip, buna göre manevra yapabilmektedir.

Otonom Arabaları Engelleyen Yasalar

Yapay zekanın bu maharetlerinin hepsini sergilemesi yasal açıdan maalesef pek mümkün değil. Yüksek otonom sürüş seviyeleri pek çok ülkenin yasalarını ihlal ettiği için, gelişen teknoloji ile birlikte yasalarda da düzenleme yapılması bekleniyor. Bu sebepten dolayı olacak ki birkaç farklı otonom sürüş seviyeleri bulunmakta. Aşağıya hangi otonom sürüş seviyeleri ne anlama geliyor teker teker yazdık.

Bildiğiniz üzere “nesnelerin interneti” çağına girmiş bulunmaktayız. Bu da demek oluyor ki; yoldaki trafik lambası, trafik kameraları, meteoroloji takip cihazları vb. internet bağlantısı olan ve yol bilgisi alınabilecek cihazlar ile araçlar iletişime geçip, otonom sürüş kalitelerini nesnelerden gelen verilerden çıkarımlar yaparak da sağlayabilecekler.

Otonom sürüş özelliğine sahip Tesla Model S hakkında yazdığımız yazıya da göz atabilirsiniz.

Otonom Sürüş Seviyeleri Nelerdir?

Otomotiv sektörüne ilgili olan çoğu kişi otonom seviyelerini duymuştur. Otomobil tanıtımlarında 2. seviye, 3. seviye otonom şeklinde dile getiriliyor. Fakat hiç bir otomotiv firması bunlardan bahsederken bu seviyelerin açıklamasını yapmıyor. Biz de sizler için bu yazı da basit bir şekilde bahsetmek istedik.

Toplamda 5 otonom sürüş seviyesi vardır. En düşük otonom sürüş seviyesi 1, en yüksek otonom sürüş seviyesi 5‘tir.

Peki bu seviyeler neleri kapsamaktadır?

1. Seviye Sürücü Asistanı: Eskiye dayanan bir seviyedir. Şerit takip asistanları(sadece sesli ikaz), hız sabitleyici(sadece belirlenen hızın üstüne çıkmayı önleyen) gibi asistanlar ile sürücüye destek olan sistemlerdir. Sorumluluk tamamen sürücüye aittir.

2. Seviye Kısmi Otonom: Araç izin verildiği durumlarda hızı ve direksiyonu kontrol edebilir. Acil fren destek sistemi, adaptif hız kontrol sistemi (öndeki araç ile arasındaki mesafeyi ve hızını kendi ayarlayabilen), şerit takip sistemi (direksiyonu kendi kontrol edebilen) gibi yardımcı sistemlerin olduğu seviyedir. Sorumluluk sürücüye aittir.

3. Seviye Koşullu Otonom: Bu seviye sürücü kontrolünde kendi kendine gidebilen araçların seviyesidir. Örnek olarak Tesla Model S ve Model X’i verebiliriz. 3.Seviye otonom sürüşte kamera ve sensörler sayesinde araç yolu takip eder. Gerekli durumlarda araca müdahale eder. Henüz dünyanın bir çok yerinde buna izin verilmemekte.

4. Seviye Yüksek Otonom: Bu seviyede araç, insan desteği olmadan her şeyini kendi kontrol edebilmektedir. Gerektiğinde sürücü gerektiğinde yolcu olabileceğiniz araçlardır. Henüz yasallaşmadığı için seri üretime geçememiştir.

5.Seviye Tam Otonom: Bu seviyede araç direksiyona ihtiyaç duymaz. İnsanın yapabileceği her şeyi yapabilecek seviyededir. Henüz prototip aşamasında olan bir sistemdir.

Saygılarımla.

Pinterest

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu