GEN Otomobil: Yerli Otomobil Üreticisi Hakkında Merak Edilenler
Yerli Elektrikli Otomobil Üreticisi: GEN Otomobil
GEN Otomobil, Dr. Gürsel GÜZEL‘in önderliğinde kurulan, bünyesinde tecrübeli mühendisler barındıran ekibi ile; devlet desteği olmadan AR-GE çalışmaları yaparak yerli otomobil üreten bir firmadır.
Çoğu kişi GEN Elektrikli Otomobil ile daha önceden tanıtılan devlet destekli yerli otomobil ile karıştırdı. Ancak GEN Otomobil tecrübeli mühendisleri barındıran özel bir kuruluştur. GEN Otomobil 5 yıl içerisinde yerli elektrikli otomobil üretimi için 6.5 milyon dolar AR-GE harcaması yapmış bulunmakta.
Geçtiğimiz günlerde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde elektrikli yerli otomobil olarak tanıtılan, TM-480 ve TM-265 model elektrikli arabaların üreticisi bildiğiniz üzere GEN Otomobil’dir. Firma 2014 yılından beri elektrikli otomobiller için AR-GE çalışmaları yapmaktaydı. Fakat elektrikli arabalara olan ilginin son zamanlarda daha da artmasıyla birlikte, yerel medya kanalları bu konuda haberlere daha fazla öncelik vermeye başladı.
Bu sayede fuarda tanıtılan TM-480 modeli ile GEN Otomobil markası bir anda gündeme oturdu, çokta güzel oldu. 🙂
GEN Otomobil Ne Kadar Yerli?
Çoğu kişi de gerçekten tamamen yerli mi kaygısı oluştu. GEN Otomobil, AR-GE ekibinin tasarladığı otomobillerde kullanılan şasi, aracın karoseri, motorları, motor sürücüleri, aktarım organları, elektrik kontrol üniteleri ve yazılımları tamamen GEN Otomobil’e aittir ve AR-GE ofislerinde tasarlanmaktadır.
AR-GE Uzmanı Nail Güzel’in yaptığı açıklamada Türkiye’de batarya üretimi için yeterli teknoloji ve altyapının olmamasından kaynaklı olarak sadece bataryanın ithal olduğunu belirtti. Önümüzdeki günlerde Türkiye’de batarya üretimi gerçekleşirse yerli üretim batarya kullanacaklarını da ekledi.
TM-480 Elektrikli Otomobil Özellikleri
GEN Otomobil’in üretmiş olduğu yerli otomobil TM-480 modelinin teknik özelliklerinden bahsetmek gerekirse; 150 kW (204 beygir) elektrikli motora sahip. Bu elektrikli motor ile 400 KM sürüş menzili ile D segmenti Sedan – Liftback türünde bir otomobildir.
Evde şarj ile 12 saatte, hızlı şarj sistemi ile yaklaşık 1 saatte bataryalar dolmaktadır. Motor gücü aracın içerisinden seçilebilecek sürüş modları ile değiştirilebilmektedir.
Aracın içinden bahsetmek gerekirse; göstergeler dijital ekran ile sunulmuş, orta konsol Tesla arabalarda görmeye alışık olduğumuz gibi dev bir ekrana sahip.
Bu dev ekrandan klima kontrolü, multimedya kontrolü, araç hakkında bilgiler, internet tarayıcısı ve dahasına ulaşmak mümkün ayrıca tamamen yerli yazılım.
TM-480‘de otonom sürüş bulunmamakta ancak aracın altyapısının elektrik destekli direksiyon ve fren sistemi ile buna müsait olmasından dolayı Nail Güzel’in yaptığı açıklamada ilerleyen günlerde otonom sürüşte sunabileceklerini ve bu konu hakkında gerekli AR-GE çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Yerli elektrikli otomobil Gen TM-480 ne zaman seri üretime geçecek diye sorarsanız 2021 yılında seri üretime geçmesi planlanmaktadır. Ayrıca Nail Güzel seri üretime geçtiğinde aracın çarpışma testlerine de gönderileceği açıkladı.
Yerli Otomobil TM-480 Fiyatı
TM-480 model elektrikli araba için; satışa sunulduğunda tahmini olarak 200.000 TL’ye yakın bir fiyata sahip olacağı söylendi. Pek çok insan yerli üretim olması sebebiyle daha ucuz olabileceğini düşünüyor.
Ancak mantıklı düşünüldüğünde bu aracın yüksek teknolojili bir elektrikli araba olduğunu, devlet desteği olmadan, şasisi ve kaportası karbon fiber gibi yüksek teknolojili malzemeden yapılan, en önemliside bataryası dışarıdan temin edildiğini göz önüne alırsanız makul bir fiyat.
Batarya fiyatlarının fazlasıyla yüksek olduğunu (40-50 bin TL)’da hatırlatmak isteriz. Ayrıca TM-480 fiyatı ilerleyen zamanlarda yerli üretim batarya kullanılırsa fiyatının ciddi oranda aşağı düşebileceği söyleniyor.
TM-480 tasarım ve hacim olarak Volkswagen Passat, Skoda Superb ve Ford Mondeo ile aynı üst orta sınıf yani D segment bir otomobildir. Ancak bu elektrikli araçların fiyatının ve yol tutuşu gibi değerlerin içten yanmalı motorlu araçlarla kıyaslanması saçmalık olur. Teknolojileri, maliyetleri ve ağırlıkları bir değildir.
Karbon fiberin araca ne gibi faydası olur derseniz yüksek teknolojili spor otomobillerde de kullanılan karbon fiber, hafifliği ve dayanıklılığı ile ön plandadır. Yani aracın kaportası ve şasisinin daha dayanıklı ve aynı zamanda daha hafif olmasını sağlamaktadır ancak maliyeti yüksek bir malzemedir.
Çoğu kişi bu otomobilin bir prototip olduğunun farkında olmadan tasarımını beğenmediğini dile getirdi. Bu gösterime sunulan araç bir prototiptir. Yani bu araç el ile üretilmiş, seri üretim bandından çıkmamış ve sadece teknik detayları sunmak için hazırlanmış bir otomobildir. 2021 yılında seri üretime geçildiğinde bu dizayn ile karşılaşmayabiliriz. 2021 yılına kadar aracın bütün tasarımı ve teknolojisi geliştirilecektir.
GEN Otomobil’e başarılar diliyoruz, kesinlikle desteklenmesi gereken bir projeye imza attıkları için de ayrıca teşekkür ediyoruz. Yolunuz açık olsun.
Saygılarımla.
Güneş paneli ile enerji üretim seçenekli ve 4 tekerden dinamolu besleme eklense, menzili yükseltici ve enerji maliyet fiyatını aşağıya çekici etki oluşur. Akü için de, jel akü kullanımı ve/veya alternatif enerji depolama arayışı gerekli ve zorunludur..
Artık fosil yakıta dur denme ve yaşamı kolaylaştırma zamanı gelmiş, geçmektedir. Belki de veri gibi enerjiyi de yongaya depolama yada nükleerden destek alma gerekli ve zorunludur.
Emeği, girişimi önemsiyor, sonucu heyecanla bekliyorum. Teşekkürler…