Hyundai İoniq 5 prototipi (2021) İncelemesi:

Hali hazırda orijinal Ioniq ve Kona ile aile dostu elektrikli otomobillerin sessiz öncüleri arasında yer alan marka, bundan başlayarak Ioniq alt markası altında yepyeni bir elektrikli araç yelpazesiyle bizi ezip geçmek üzere: Hyundai Ioniq 5.

Hyundai, görünümün 70’lerin Pony Coupe‘sinden ilham aldığını söylüyor, ancak tasarım açısından geleceğine rehberlik etmek için geçmişine bakan pek çok otomobil markasının aksine, bunun eskiye çokta bağlı olmadığını söylüyor. Önde ve arkada pikselli aydınlatma ve süper net çizgilerle bir aile hatchback şeklinde, göz alıcı bir tasarım parçasına sahip.

İlginçtir ki, Hyundai Ioniq 5‘in boyutları düşündüğünüzden çok daha büyük. Bu tasarım ustalığı aslında otomobilin boyutunu gizliyor: aslında hem fiziksel olarak hem de dingil mesafesi açısından bir VW ID.4‘ten daha uzun ve bir Jaguar i-Pace‘den yaklaşık 40 mm daha uzun.

Hyundai ioniq 5

İ-Pace ve ID serisinden bahsetmişken, Jag’s EV ve bir ID.3‘ün yanına park etmeyi rahatça başardık. Her ikisi de buna kıyasla eski görünüyor.

İçerisi, kokpit, altında yatan e-GMP platformundan tam olarak yararlanıyor. Düz zemin, bardak tutucular, bölmeler ve kablosuz telefon şarj cihazı sağlayan hareketli bir orta konsol ile sabit bir merkez tünel olmadığı anlamına gelir. Ayrıca kalın yastıklı koltuklar, iki büyük ekran ve bir Honda motoru gibi iki kollu bir kitsch tekerleği ile karşılanıyorsunuz.

Ancak Hyundai, burada Mercedes gibi aşırı teknoloji veya Tesla Model 3 gibi ultra minimalist değil. Tüm normal temas noktalarınızdaki büyük, kullanışlı ekranlar, dokunmatik paneller ve fiziksel anahtarlama donanımı ve katı malzemeler arasında bir denge var. Örneğin, vites kolu direksiyon kolonunda, tıknaz bir bükülme hareketi ve çevre dostu kağıt eklerle tamamlanan kapı kaplamaları, kapı kollarını çektiğinizde dokunsal bir sesle sağlam bir his veriyor.

İçeriye girdiğinizde kabinin kendisi çok büyük hissediyor ve arkadaki yolcular için de bolca yer var. Arka koltuk öne ve arkaya kayabilir. Bununla birlikte, bagaj oldukça sığdır. Ancak uçtan uca derinliğe ve uygun şekilde kullanılabilir genişliğe sahiptir.

Hyundai Ioniq 5’de herhangi bir akıllı teknoloji var mı?

Hyundai ioniq 5

Yeni e-GMP platformu, Hyundai’nin her yeni Ioniq alt marka modelinin yanı sıra EV6‘dan başlayarak Kia‘nın yeni EV serisini destekleyecek. Arkadan ve dört tekerlekten çekişli güç aktarma organları, Hyundai Ioniq 5 size standart aralıkta 58 kWh veya uzun menzilli 72.6 kWh pil paketleri seçeneğiyle sunulur. Ve arabadaki üç pimli bir prizle birlikte, ‘vehicle to load‘ özelliği de mevcut. Arabayı hareket eden bir güç bankası (power bank) olarak kullanma yeteneği, (şarj portu fişindeki bir adaptör aracılığıyla) neredeyse her şeyi takmanıza izin veriyor harici olarak; bir çim biçme makinesi, e-scooter veya hatta başka bir EV gibi.

Aynı zamanda bir Taycan kadar akıllıdır ve hem 400 hem de 800 volt şarja izin verir, yani (elbette mevcut olan en hızlı 350 kW şarj cihazlarında) yalnızca 18 dakikada yüzde 10 ila 80 şarj etme yeteneği anlamına gelir. Hyundai, Ioniq‘in en tasarruflu ayarında (daha büyük batarya, arkadan çekiş) 475 km olduğunu iddia ediyor, ancak dört tekerlekten çekişli modele rakip bir ID.3 bekleyebilirsiniz.

Güneşli bir bölgede mi yaşıyorsunuz? Eğer öyleyse, pillere yardımcı olan bir güneş pili çatısı ( Ioniq’in ilk lansmanından sonra ) belirleyebilirsiniz: ‘Güneş çatısı 205 W’lık bir şarj kapasitesine sahiptir ve hava güneşliyse bazı deneyler yaptık ve yılda 1930 km daha gittiğini gördük. ” Hyundai Ioniq 5 proje yöneticisi Aşkın Kahraman, “Çatı, 12 V aküye yardımcı olacak, bu yüzden arabanız tamamen boşalmayacak.” dedi.

Ayrıca araçta tüm mevcut teknoloji var. Seviye 2.5 yarı otonom sürüş teknolojisinin yanı sıra, Hyundai’nin Kör Nokta Görüntüleme Monitörüne ( göstergeye dokunduğunuzda kapı aynası kamerasının görüntüsünü gösterir ), artırılmış gerçeklik baş üstü ekranına ve arkaya yaslanan ön koltuklara sahip olabilirsiniz.

Hyundai ioniq 5

Hadi sürelim!

Ön koltuğun uzanma özelliği göz önüne alındığında, sadece tabanın ön ucu yerine, uyluk desteği istiyorsanız, tüm koltuk arkaya doğru eğilir ve tekerlek, bol erişim ve eğim için ayarlanır.

Biraz ilerlediğinizde, Hyundai Ioniq 5‘in ilginç detayları anında kendini göstermez. Şehir içinde dolaşırken sessiz, saldırgan ve pürüzsüzdür. Ve tam anlamıyla aslında hızlı, tıpkı çok fazla torka sahip bir EV gibi; Eco modu gazı köreltiyor, sürüş modu ölçeğinin diğer ucunda ise Spor modun da ki kadranlar kırmızı parlıyor ve gaz kelebeği tepkisi inanılmaz. Örneğin Kia, bir süper otomobilin canını sıkan EV6 GT‘yi çoktan sergiledi. Bu yüzden Hyundai’nin bir Ioniq N yapabileceği ihtimalinin ötesinde değil.

Sonra miller geçtikten sonra daha ince noktaları fark etmeye başlarsınız.

Örneğin direksiyon, canlı kablo alarmıdır ve iyi ağırlıklandırılmıştır. Merkezin dışında ölü noktalar yoktur ve bir dönüşten sonra kilidi kapattığınızda muazzam derecede akışkandır. Direksiyon da sıkıdır. London Taxi veya Honda E kadar sıkı değil, ama çokta fena değil. Bir elektrikli otomobil için, rejeneratif frenleme nedeniyle biraz baskı uyguladığınızda vıcık vıcık bir fren pedalına ve tutarsız bir hisse sahip olması neredeyse bir beklentidir, ancak burada değil.

Hyundai ioniq 5

İlk izlenimler: Hyundai Ioniq 5

Ne kadar etkileyici bir makine. Üretime özel olanı denemek için sabırsızlanıyoruz. Ancak bu prototipte bile Hyundai Ioniq 5, diğer EV’lerin yalnızca hayal edebileceği kadar geniş bir yetenek yelpazesi sunuyor. Şovu durduran görünümler, tamamen kullanılabilir ve çekici bir iç mekan ve ağır bir aile otomobilinde nadir bulunan keskin dinamikler.

Pinterest
Exit mobile version