Elektrikli Araçlar ve Çalışması

Yazı İçeriği

Elektrikli Araçlar ve Çalışması

Elektrikli Araçlar ve Çalışması

Tamamı yani %100’ü elektrikli olan araçlarda içten yanmalı motor teknolojisi bulunmamaktadır. %100 ü elektrikli olan araçlarda elektrik enerjisini harekete çeviren motor ve rotor olarak adlandırılan dönen parça bulunmaktadır. Elektrikli araçlar çevre dostu olmasının yanı sıra yakıt tasarrufu olarak ta üst düzeydir. Enerjisini bünyesinde bulunan bataryalardan alan elektrikli araçlar diğer araçlara göre daha basit bir motor sistemine sahiptirler.

Elektrikli Araç Nedir?

Çağımızın bir sonucu olarak ortaya çıkan petrol tüketmeyen sessiz ve yüksek verimlilikle çalışan motora sahip araçlar tasarlanmıştır. Elektrik motorunun için de yer alan ve dönerek hareket halinde olan rotor adlı parça sayesinde elektrikli araçlar çalışır. Rotor döndükçe elektrik akımı iletir, elektrik enerjisi hareket enerjisine dönüşür. Motora ek olarak sahip olunan batarya sayesin de elektrikli araçlar kullanılır. Elektrikli araçlar da bulunan bataryalar kullanıma göre 300 bin ile 1 milyon km arasında yol yaptığı biliniyor. Elektrikli araç üreten firmalar araçlarının bataryaları için 3 ile 5 yıl arasında garanti vermektedirler. Elektrikli araçlar içten yanmalı motorlu araçlara göre kullandığı enerji miktarında 6 kat daha tasarruf etmektedir.

Elektrikli Aracın Çalışma Prensibi

Elektrikli araçlar herhangi bir elektrikli çamaşır makinesinin çalışmasını sağlayan motorla benzer bir düzen içerisin de işlev gösterir. Benzin veya mazotla çalışan klasik araçlardaki gibi içten yanmalı motorlardan farklı olarak yüksek verimlilik, aşınmazlık ve çift yönlü çalışma özelliklerine sahiptir. Fosil yakıtların kullandığı içten yanmalı motorlar da verimlilik oranı oldukça düşüktür. Motorun içerisin de ki hareketli parçalar ve diğer aksamlar nedeniyle üretilen enerjinin yaklaşık %35’inden hareket ettirecek güç üretilir. Bu da elektrikli bir otomobille kıyaslandığında düşük bir oran olarak kabul edilir. İçten yanmalı motorlar da hareket enerjisi üretilirken yüksek ısı, gürültü ve titreşim açığa çıkar.

Elektrikli Araçların Bakımları Nasıl Yapılır?

Elektrikli Araçlar ve Çalışması

Benzin veya mazotla çalışan arabalara kıyasla elektrikli araçların motor yapısı daha basittir. Elektrikli aracın motorunda daha az hareket eden parça olduğu için onarılması ve dönem bakımının yapılması gereken daha az miktarda parça bulunur. Elektrikli aracın bakımına daha az para harcanır. Aracın kat ettiği mesafeye göre bakıma girmesi gerekir. Elektrikli aracın bakımı için yapılanlar şu şekildedir:

Pinterest
Exit mobile version